Преди дни членовете на АК „Ж” към РК „София град” в Камарата на архитектите в България (ландшафтни архитекти) изразиха своето недоволство от пренебрежителното отношение на Столична община към ландшафтните архитекти и тайното разработване на проекти (с директно възлагане) за редица обекти на градинско-парковото изкуство с обществена значимост, за които би трябвало да се обявяват конкурси. Според ландшафтните архитекти не е спазена и методиката за определяне на минимални цени в проектирането.

Недоволството на ландшафтните архитекти беше изразено в отворено писмо-декларация до председателя на РК „София град” арх. Данчев, в което те се надяват, че Управителния съвет на КАБ ще предприеме конкретни действия за защита на правата им и ограничаването на пренебрежителните прояви на Столична община към проектантите от КАБ.
Във връзка с проблема вчера попитахме кмета на София Йорданка Фандъкова смята ли общината да включва в подобни проекти за обновяване на обществени пространства и ландшафтни архитекти, на което тя отговори: „През последната година и половина активно работим с различни граждански сдружения, включително и на ландшафтните архитекти. Финансираме такива проекти, което показва и инициативата, финансирана по програма „Европа” на Столична община за пространството около НДК”.

Всъщност, това е един от проектите, в които ландшафтните архитекти не са включени. По информация на организаторите, в този проект е участвала група независими специалисти: архитект, промишлен дизайнер, художник, скулптор, урбанист, транспортен инженер, фасилити мениджър, организатор на обществени събития, търговски агент, икономист, юрист, администратор, социолог, психолог, лекар, радиестезист и журналист. Според Йорданка Фандъкова обаче, всички организации са добре дошли при обсъждането на проекти.

Как ще коментирате изказването на кмета Йорданка Фандъкова, че всички организации са добре дошли при обсъждането на проекти? 

Относно коментара на г-жа Фандъкова, че са отворени към всякакви идеи – не мисля така. Има организации, които трябва да бъдат канени при обществените обсъждания и КАБ, САБ и СЛА са едни от тях. А ние не сме канени нито като участници, нито като оценители при разработването на подобни проекти. Превърнаха ни в странични наблюдатели и ни поставят пред свършен факт.

Парадоксален е например случаят с проекта за обновяването на пешеходната зона на бул. „Цар Освободител“. Там бяха представени два варианта на един и същи колектив, за да изберем кой от двата повече ни харесва. А кога беше обявен конкурс, кога беше дадена информация, че нещо се разработва?

Същото нещо се случва с бул. „Витоша” или пространството около НДК – кога Столична община обяви, че този проект ще се разработва и как е било решено, че по него трябва да работи само и единствено сдружение „Архитекти за София”?  Т.е., в последните години се завоалира момента на възлагане на поръчките, няма информация за тях, както и за критериите, по които са избрани проектантите. Да не говорим, че конкурсното начало бе изцяло забравено и за съжаление все по-често прозира субективният фактор, а естетиката остава на заден план.

Имате ли вече някаква реакция от страна на КАБ или Столична община във връзка с вашата декларация?

Декларацията беше разгледана от Управителния съвет на РК София-град в КАБ миналата сряда. Тя беше приета с пълно мнозинство и всички се съгласиха, че трябва да бъде подкрепена. Беше решено, че трябва да се излезе с декларация на КАБ-София не само от името на ландшафтните архитекти, а въобще от името на архитектите, защото за последните 4-5 години за такива проекти са обявени едва две обществени поръчки, които след това са превъзложени на приближени до общината фирми.

Проектантският потенциал на София е над 1500 архитекти. Сред тях – около 200 ландшафтни архитекти, но въпреки това РК София-град и до голяма степен КАБ като цяло са абсолютно неглижирани от Столична община. Оказва се, че софийските архитекти трябва да пътуваме по 300-400 км, за да си намерим работа извън София. А в същото време в София никому неизвестната фирма „Диал проект” организира съвместно със Столична община конкурс за паркоустройствен проект за „Алея на влюбените” в Южен парк – втора част, забележете – „за обикновени хора с идеи” и награден фонд от унизителните 500 лв, с които сериозен проектант не би могъл да покрие разходите по проекта.

Тук е моментът да напомня и категорично да заявя, че в Инвестиционното проектиране част „Паркоустройство” се разработва от специалисти-ландшафтни архитекти с проектантска правоспособност, а не от „обикновени хора с идеи”! Зелената система на един град не се прави в час по трудово и от любители на флората!

Какво развитие очаквате на въпроса?

Това, което очакваме, е въпросът да бъде придвижен до председателя на КАБ арх. Петко Йовчев и на големия Управителен съвет да бъде решено по какъв начин да се сезира общината във връзка с проблема. Ние очакваме проектите да бъдат реализирани чрез обществени поръчки, а не чрез директни възлагания. Абсурдно е колеги, които работят в общината, да ми заявяват, че имат предимство, защото имали информация. Информацията трябва да се обявява на всички, а не да се съобщава на определени хора.  Градове като Лондон и Париж например са такива, каквито са, защото там работят много специалисти и различни екипи, докато при нас това са определени хора, които са близо до общината и имат информация, но това не ги прави добри проектанти.

И все пак, не е ли по-зелена и по-чиста София? Има доста повече цветни петна, парковете се ремонтират, озеленяват…

Не мисля, че се случва нещо положително в зелената система на нашия град, особено през последните години. Знакови PR акции с две-три цветни фигурки годишно не са грижа за зелената система, която е под всякаква критика. Не виждам какво се прави в малките квартали, където зелените площи се превърнаха в паркинги, а това е свързано и с чистотата на града. Зелените площи с паркирани коли в тях са зелени само по документи. Веднъж отъпкана и уплътнена от паркиращите коли, зелената площ не става за нищо. Почвата в летните месеци се разпрашава и това увеличава значително концентрациите на прахови частици във въздуха. По този показател сме на едно от последните места в Европа. Колкото и да мием улиците на града, ако зелената система не функционира правилно, сме обречени, а за съжаление градоустройствената политика в София тотално изключи зелената система от този град.

В тази връзка, Столична община вчера обяви одобрени 68 проекта по програма „Зелена Софияза облагородяване на междублокови пространства и зелени площи, които ще бъдат реализирани през есента.  Как ще коментирате тази инициатива?

Това е другата пародия, за която трябва да се говори. Тук се отделят, първо, недостатъчно средства, и второ – без да има идея за паркоустояване и цени на растителността. Живущите в блока трябва да представят готов проект. Хората трябва или да се обърнат към ландшафтен архитект, който да направи проекта безплатно, или сами да си направят проекта. И в двата случая качеството и професионализма са изключени. Това е поредната инициатива от страна на Столична община, която унижава нашата професия. Тя нито е безплатна, нито е поставена на любителска основа, каквото очевидно е схващането на общината за нея.

Повечето хора обаче нямат средства за обновяване на пространствата между блоковете. Такива програми не са ли шанс за тях да ги облагородят на едно не толкова професионално ниво, или според Вас е задължително участието на ландшафтен архитект най-малкото като консултант в една такава програма?

Така нещата се случват на много любителска основа. Нашият град ще започне да изглежда като направен в час по трудово обучение. Навсякъде по света зелените плочи са сериозно планирани и поддържани, и то професионално. По света има специалисти, които следят за художествения облик на средата. Всичко е детайлно планирано, за да може градският организъм да сработи по най-ефективния начин. Ако е частен имот – да, но не може в един квартал да се вихри разностилие и любителски наивитет. Всички сме свидетели как всяка пролет в кварталните градинки и междублоковите пространства се появяват едни „анемични” фиданки, вън от всякакъв стандарт. Две седмици по-късно те вече са пречупени от вятъра, или поредният паркиращ в градинката автомобил. Това не е решение на проблема. 5000лв. на междублоково пространство от 10-тина декара ще доведе до безкрайно повторение на тази картинка. С подобни PR-акции сме обречени никога зелените ни площи да не заприличат на западноевропейските.

Не съм убеден, че всичко това се прави умишлено. Вероятно не е обмислена достатъчно схемата, под която да се случват подобни проекти. Ние многократно сме декларирали, че бихме помогнали с професионалните си умения и опит, стига някой да ни потърси. Напоследък е точно обратното – имам чувството, че някои хора в общината не знаят, че съществуваме.

Преди години, когато г-н Борисов беше кмет, дори обсъждахме възможност за назначаване на Главен ландшафтен архитект към общината. Той ще координира и ще отговаря за проблемите на зелената система, така както главният архитект отговаря за градоустройството и инфраструктурата. Смятам, че и днес подобен пост е актуален и би бил в голяма полза на общината, главния архитект и всички жители на София.

 

Интервю на Ема Димитрова

доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов COMPOSITIONAL ASPECTS OF THE TREES AND BUSH VEGETATION IN “ALBENA” RESORT